Wanneer is een Duitse herder volwassen?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Over het algemeen zijn Duitse herders op 2 jarige leeftijd lichamelijk en geestelijk volwassen. Dit verschilt natuurlijk per hond maar zal niet veel meer dan enkele maanden verschillen. Hieronder uiteengezet over de lichamelijke volwassen Duitse herder en de Geestelijk volwassen Duitse herder.

Lichamelijk volwassen Duitse herder

Duitse herder

Als je Duitse herder de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt dan is hij in hoogte uitgegroeid. Hij zal dus tussen zijn eerste en zijn tweede levensjaar niet meer in hoogte groeien. Maar hij is vanaf 1ste jaar nog niet uitgegroeid. Hoe zit dat dan precies? Hij zal voornamelijk in zijn skeletbouw en spieropbouw in de breedte nog groeien. Dit groeien in de breedte duurt tot ongeveer zijn 2de levensjaar. Ook zie je dit terug in de kop en lijf zijn van je Duitse herder, dit zal van redelijk spitsig tot mooie (wat bredere) kop gaan. Blijf actief met je Duitse herder dit is goed voor het onderhouden van zijn spieren waardoor hij minder snel lichamelijke klachten zal krijgen.

Ook is het belangrijk dat je vanaf 2 jaar overgaat op volwassen voer. Dit voer is speciaal aangepast voor volwassen honden, hier zitten bijvoorbeeld minder vetten in. Deze vetten hebben een Duitse herder in de groei nodig voor de opbouw van spieren en botten maar eenmaal volgroeid zal dit ervoor zorgen dat hij snellen overgewicht zal krijgen. Zorg dus voor het juiste voer en voor voldoende lichaamsbeweging.

Geestelijk volwassen Duitse herder

Naast dat je lichamelijk ziet of een Duitse herder volwassen is, kan je ook aan het gedrag van je Duitse herder merken dat hij volwassen is/wordt. Na 2 jaar trainen met je Duitse herder lijkt alles nu alles wat soepeler verlopen. Je hoeft minder te corrigeren en je hebt het gevoel dat hij begrijpt wat je bedoelt. Hij wordt vaak ook rustigere en geduldiger van karakter. Je inzet en harde werken met je Duitse herder worden nu beloond. Maar vergis je niet, deze opvoed periode is misschien wel (grotendeels) voorbij maar je moet de opvoeding wel consequent blijven uitvoeren.

Van opvoeden naar trainen

Nu de opvoedingsperiode op zijn 2de zo ongeveer voorbij is kan je met je hond gaan trainen. Ja trainen is iets anders dan opvoeden. Onder trainen verstaan we bijvoorbeeld flybal, speurwerk, pakwerk of gehoorzaamheid voor gevorderden. Natuurlijk overlapt dit vaak wel elkaar het opvoeden en trainen maar probeer dit in je hoofd gescheiden te houden. Door dit gescheiden te houden kan je haalbare doelen stellen voor jezelf en je hond die vaak ook veel haalbaardere zijn. Pas als je een opgevoede hond hebt die aandacht heeft voor zijn baas kan moeilijkere opdrachten aan.

Blijf wel altijd trainen met je Duitse herder dit is belangrijk voor de geestelijke welzijn van je hond. Hij moet namelijk mentaal regelmatig worden uitgedaagd zodat hij rust heeft in zijn kop. Als hij geen rust heeft in zijn kop kan hij gedragsproblemen gaan veroorzaken. Je kan in het handboek voor Duitse herders lezen over veel voorkomende gedragsproblemen en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Andere mensen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *