Wat is beter een Duitse herder reu of een teefje?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Duitse herders

Om maar gelijk antwoordt te geven op deze vraag, er is niet een betere keuze! Of je een Duitse herder teefje of een reu neemt hangt af wat je fijn vind en wat het beste bij jou persoonlijk past. Maar hoe weet je nu wat beter bij je past? Daarom hieronder de verschillen tussen de Duitse reuen en de teven. Zodat je een goede keuze kan maken tussen een teefje en een reu!

Succes!

Opvoeding verschillen

Opvoedboek Duitse herder

Het karakter van een Duitse herder wordt beïnvloed door veel factoren, de ouderdieren, de omgeving en opvoeding. Maar er zijn wel een paar karaktereigenschappen die meer bij teefjes voorkomt dan bij reuen en andersom. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Een teefje is vaker meer bereid om zich te laten leiden dan een reu. Een reu is vaak wat dominanter en dus minder ontvankelijk voor jouw begeleiding. Een reu is vaak zelfstandiger dan een teefje, zij is vaak wat aanhankelijker dan de reu.

De zelfstandigheid van een reu kan sneller voor zelfvertrouwen zorgen. Als je Duitse herder zelfvertrouwen heeft zal hij stabieler en makkelijker trainbaar zijn. Maar dit heeft ook een keerzijde een té zelfstandig reu heeft sneller de neiging om in de hiërarchie te willen klimmen. Hij wilt de baas zijn.

De aanhankelijkheid van een teefje zorgt ervoor dat zij ontzettend graag bij haar baas wilt zijn en alles voor haar baas wilt doen. Met haar trainen vindt ze dus een groot feest. Maar de aanhankelijkheid kan ook doorslaan naar onzekerheid. Onzekerheid is heel moeilijk weer te herstellen.

Het is belangrijk dat je een té zelfverzekerde reu of een onzekere teef voorkomt. Train je Duitse herder volgens een positieve benadering naar je Duitse herder toe. Weet je niet goed hoe je dat het beste kan aanpakken? Lees dan het Duitse herders handboek. Dit handboek geeft veel praktische tips over hoe je met simpele aanpassingen gedragsverandering kan krijgen.

Lichamelijke verschillen

Hieronder vind je de lichamelijke verschillen per punt uitgewerkt. Natuurlijk is het misschien wel het belangrijkste dat je lieve hond hebt maar als je twijfelt tussen Duitse herder reu of teefje kunnen lichamelijks verschillen wel een je voorkeur doen buigen naar een reu of juist naar een teefje.

Hoogte verschillen

De schouderhoogte van Duitse herder reu is meestal tussen de 60 en 65 cm hoog, de teven worden vaak iets kleiner dan de reuen zij worden tussen de 55 en 60 cm schouderhoogte. De Duitse herder horen bij de grote hondenrassen, hou hier dus rekening mee, bij bijvoorbeeld het aanschaffen bench je wilt natuurlijk niet dat de bench na een half jaar te klein is voor je Duitse herder.

Gewicht

Omdat Duitse herders tot de grote hondenrassen behoren is het belangrijk dat je ook het juiste voer koopt. Kijk bijvoorbeeld naar Royal Canin Adult Maxi of Speciaal Duitse herder voer. Voor zowel reuen als teven is dit voer prima.

Een Duitse herder teefje wordt tussen de 22 en 32kg en een reu kan wel tussen de 30 en 40kg worden. Zorg dat je Duitse herder niet zwaarder wordt anders is dit een grote belasting op de botten en voldoende beweging zorgt ervoor dat de spieren goed worden en blijven. Hierdoor is er ook minder belasting op de botten wat ten goede komt tot de levenskwaliteit en levensverwachting van je hond.

Hormonen

Tussen de 6 en 12 maanden komt er een piek aan hormonen bij je Duitse herder vrij. Bij een teefje is dat oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat zij 2 maal per jaar loops zal worden. Deze loopsheid gaat gepaard met wat slijmerig bloed. Sommige teven houden dit heel netjes schoon waardoor je nauwelijks zal merken dat ze loops is en andere teven houden dit wat minder goed bij waardoor er wat slijmerig bloed te vinden is. Het teefje zal voor andere honden erg aantrekkelijk ruiken en zie zal dus flink de aandacht krijgen van de reuen in de buurt. In de eerste paar dagen van haar loopsheid zal zij de reuen op afstand houden, maar na 5-7 dagen zal zij willen gaan paren en is het dus belangrijk erg goed te letten op je teefje. Laat haar dus niet vrij rondrennen als je geen puppies wilt.

Bij een reu komt er een piek in het testosteron hormoon. De reuen gaan hun poot langzaam optillen tijdens het plassen. Ze gaan niet alleen maar plassen om hun blaas te legen maar ze gaan nu ook plassen om te markeren. Dit wilt zeggen, net als in de natuur, ze zetten een bepaald gebied af. ” Dit gebied is van mij”. Als je reu ruikt dat een andere hond is “zijn gebied” heeft geplast zal hij daaroverheen moeten plassen. Want wie het laatst plast, plast het best..

Tijdens deze pieken van hormonen ontstaan er dus heel wat veranderingen lichamelijk en in het gedrag. Wil je meer weten of het gedrag van de Duitse herder lees dan het handboek.

twee Duitse herders

Karaktereigenschappen van de Duitse herder

Kenmerken van een Duitse herder

Wil je meer weten over wat er allemaal in het eerste jaar van je Duitse herder veranderd? Vul dan hieronder je gegevens in en ontvang direct GRATIS het e-boek De eerste 12 maanden van je Duitse herder in je mailbox!

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Andere interessante artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *