Wat zijn de kenmerken en het karakter van een Oudduitse herder?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Wat is nu precies een Oudduitse herder? Is dit hetzelfde als de Duitse herder langhaar? En wat zijn dan de verschillen tussen de Duitse herder langhaar en de Oudduitse herder? Wat zijn de kenmerken en het karakter van de Oudduitse herder? En hoe verloopt de opvoeding van deze honden? Daar gaat dit artikel over! Lees dus hier verder als je antwoordt wilt op deze vragen.

Is een Oudduitse herder hetzelfde als een Duitse herder langhaar?

Hier geldt eigenlijk een heel kort antwoordt: NEE! De Oudduitse herder is niet hetzelfde als de Duitse herder langhaar ze zouden wel afstammen van de Duitse herder langhaar maar daarover is niet eenduidige informatie te vinden. Er wordt dus vaak gedacht dat een Oudduitse herder hetzelfde is als een Duitse herder langhaar, maar dat klopt dus niet al lijken deze twee wel erg veel op elkaar. Beide vinden hun oorsprong in Duitsland en zijn het herders honden. Dat wil zeggen gefokt om schapen te hoeden en dus honden die graag werken en intelligent zijn. Waarschijnlijk is het ras wel ontstaan toen de langharige Duitse herders nog als fokfout werden gekenmerkt (voor 2011). Dit werden dus niet Duitse herders genoemd.

Kenmerken van de Oudduitse herder

De Oudduitse herder is een grote hond, de reu heeft een schofthoogte tussen de 60 en 68 cm een een teefje heeft een schofthoogte van 55 en 63 cm. Dit komt dus bijna overeen met de hoogte van een Duitse herder waarvan een reu tussen de 60 en 65 cm hoog wordt en de teven tussen de 55 en 60 cm hoog. De Oudduitse herders kunnen dus net iets groter worden dan de Duitse herder.

Het gewicht van een volwassen reu ligt tussen de 30 tot 40 kg en teven die dus ook wat kleinre zijn ligt dat iets lager namelijk tussen de 22 tot 32 kg. Dit is gelijk aan de Duitse herders. Zorg dat je hond nooit te zwaar wordt dit is slecht voor zijn botten en organen. Zorg voor het juiste voer en laat hem genoeg bewegen. Dit hebben ze nodig want ook deze honden hebben een hoog energie niveau.

De vachtkleur kan variƫren tussen zwart, zwart-bruin, geel-bruin en wolfsgrauw. Er zijn Oudduitse herders die meer grijs in hun vacht hebben, deze worden vaak zilver genoemd. Wolfsgrauw is de meest voorkomende kleur. De haren van de Oudduitse herder zijn doorgaans ook net wat langer en wat opzichtiger aanwezig dan die van de langharige Duitse herder. Oudduitse herders hebben een rechte rug net als de Duitse herders uit werklijnen. Veel Duitse herders in de showlijn hebben in de loop der jaren meer een aflopende rug gekregen. Hier werd steeds meer opgefokt en dit is meer en meer de standaard geworden bij de Duitse herders. Bij de Oudduiste herders is dus niet het geval en hebben nagenoeg allemaal een rechte rug.

Wil je meer lezen over de kenmerken van een Duitse herder? Lees dan verder in het artikel: Kenmeren van een Duitse herder

Karakter van de Oudduitse herder

De Oudduitse herder heeft net als Duitse herder een stabiel en zelfverzekerd karakter. Ze zijn ook alert en nemen graag de leiding als de baas dat niet doet. Daarnaast zijn ze moedig en hebben ze een goede dosis aan doorzettingsvermogen. Door rustige en stabiele karakter zijn ze niet alleen geschikt als werkhond voor politie, leger of geleide honden maar passen ze ook perfect voor actieve gezinnen die graag bezig zijn met hun hond.

Deze leergierige honden worden graag mentaal uitgedaagd en hebben veel beweging nodig. Elke dag een flinke wandeling waarderen ze enorm en zorgt ervoor dat je een rustige en evenwichtige hond in huis houdt. De mentale uitdaging kan je in verschillende vormen aanbieden, zoals gehoorzaamheidstraining, recreatief speurwerk of andere trainingen.

Opvoeding van een Oudduitse herder

Deze honden worden dus aardig groot en zwaar. Een goede opvoeding is dus essentieel! Gelukkig zijn dit intelligente honden die graag voor je willen werken. Dit zorgt ervoor dat de opvoeding soepeler verloopt. Maar daarnaast zijn ze ook zelfverzekerd en nemen graag de leiding. Zorg er dus voor dat je zelfverzekerd te werk gaat en de leiding neemt. Als de Oudduitse herder twijfel speurt dan zal hij niet twijfelen om de leiding van je over te nemen.

Omdat de Oudduitse herder veel lijkt op de Duitse herder kan je het e-boek van de Duitse herder raadplegen voor goede opvoed methodes. Hier vind je handvatten voor het trainen en opvoeden van herdershonden gebaseerd op jarenlange ervaring van de schrijver. Het is een zeer praktijk gericht boek met vele extra’s. Doe er je voordeel mee en lees het e-boek voor een succesvolle en efficiĆ«nte opvoeding van je Oudduiste herder.

Een Oudduitse herder goed opvoeden?

Gebruik de methodes van de Duitse herder voor een succesvolle opvoeding!

Download hier het e-boek!

Andere mensen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *