Wat zijn de kenmerken van een zwarte Duitse herder?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Zwarte Duitse herder pup


Duitse herders komen het meest voor in de kleurenstelling zwart met bruin waarbij de altijd helemaal zwart is. Maar er komen ook steeds meer Duitse herders voor in 1 kleur zoals zwarte Duitse herder. Maar waar komt de zwarte Duitse herder vandaan en waar moet je op letten en hoe te verzorgen? Het aller belangrijkste is natuurlijk dat je je hond goed opvoed.

Oorsprong van de zwarte Duitse herder

De zwarte Duitse herder is behoort gewoon tot het ras van Duitse herders maar hebben een vacht die helemaal zwart is. Dit is begin de 19de eeuw ontstaan. Het zwarte gen is niet dominant aan de andere kleuren genen. Beide ouders moeten dus het zwarte gen kleur doorgeven aan hun pup zodat de pup ook daadwerkelijk zwarte vacht krijgt.

Wat zijn de kenmerken van een zwarte Duitse herder?

Het meest opvallende en eigenlijk ook het enige kenmerkend aan een zwarte Duitse herder ten opzichte van de zwart/bruine herder is zijn vacht. Het lijkt misschien wel een ander ras dan de Duitse herder maar dat is het niet. Alleen de vacht is helemaal zwart, hierdoor kan het lijken dat het een ander ras is maar dat is het niet.

De gezondheid van de zwarte Duitse herder is gelijk aan de andere kleuren van Duitse herders. De kleur van de vacht heeft hier geen invloed op zowel niet positief maar ook niet negatief op de gezondheid van de honden.

zwarte Duitse herder

Opvoeding van een zwarte Duitse herder

zwart Duitse herder pup

Als je een zwarte Duitse herder gaat kopen reken er dan op dat je het eerste 2 jaar bezig bent met de opvoeding. Hiervan is het eerste jaar natuurlijk het intensiefst. De eerste weken van je Duitse herder pup zijn belangrijk om goede basis te krijgen, zoals het zindelijkheid worden en het wennen aan de bench en het wennen aan het lopen aan de lijn.

Daarna zullen er commando’s gaan volgen zoals, zit, af en blijf. Ze zijn erg leergierig en willen graag werken voor de baas, maar hebben ook leiding nodig. Als zij geen leiding ontvangen zullen zij niet aarzelen om zelf de leiding te nemen. Dit leidt vaak tot ongewenst gedrag, zo kunnen er nog meer situatie onbedoeld ontstaan.

Het is dus erg belangrijk dat het gedrag van de hond goed wordt gelezen en dat je hierop inspeelt. Dit is makkelijk gezegd dan gedaan. Je moet weten waar je op moet letten en wat je stap voor stap moet doen om het ongewenste gedrag om te buigen naar gewenst gedrag. Je wilt natuurlijk een leuke gehoorzame hond die je overal mee naar toe kan nemen. Om een goede gehoorzame hond te krijgen is kennis over de Duitse herder onmisbaar. Je leer over hoe bepaald gedrag ontstaat en hoe je efficiƫnt nieuw gedrag aanleert.

Opvoedboek Duitse herder

Als je dit op de juiste manier aanpakt heb je zeker een leuke gehoorzame hond ervoor terug!

Zwarte Duitse herder puppy’s

Zoals je net hebt gelezen moeten beide ouders het zwart gen aan de pup doorgeven wil de pup helemaal zwart blijven. Deze pup heeft dus 2 zwarte genen en zal dus altijd een zwart gen doorgeven aan zijn/haar puppy’s. Twee zwarte Duitse herder krijgen dus zwarte puppy’s, er zijn fokkers die zich hierin specialiseren.

Alle de puppy’s worden in 1 kleur geboren maar dit verandert in de eerste weken van zijn leven. Bij de zwarte Duitse herder is dit niet het geval. Hij/zij wordt zwart geboren en blijft voor de rest van zijn leven zwart. Dit wordt zichtbaar bij ongeveer 8 weken. Door de zeldzaamheid van de zwarte Duitse herders wordt er vaak meer geld voor de zwarte puppy’s gevraagd.

kop zwarte Duitse herder stokhaar
kop zwarte Duitse herder langstokhaar

Stokhaar of langstokhaar

Zoals ook bij de andere kleuren is de zwarte Duitse herder er in stokhaar en in de langstokhaar variant. Beide prachtige dieren. Vooral de zwarte langstokhaar heeft een wolfachtige uitstraling. De langstokhaar zwart is doordat deze genen niet dominant zijn de minst voorkomende variant en zal dus het meeste geld kosten. Als je bereid bent ongeveer 1700 te betalen dan heb je wel een prachtige hond.

Zwarte langstokhaar Zwarte stokhaar

Verzorging van de zwarte vacht

De vacht van de zwarte Duitse herder heeft dezelfde niet intensieve verzorging nodig als die van de zwart/bruin variant. Met name in de rui (verhardingsperiode ) kammen en daarbuiten alleen indien nodig. De vacht heeft een vettige laag dat vuil afstoot, dus als je de hond wast dan moet dit hondenshampoo worden gedaan zodat de vettige laag niet wordt aangetast.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

Andere mensen lazen ook: