Welk voer geef ik een Duitse herder?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Het juiste voer voor je Duitse herder is belangrijk. De samenstelling van het voer verschilt per leeftijdscategorie. Daarnaast kan je kijken of je hond hoge energiewaarde voeding nodig heeft. Is de hond elke dag zeer actief of leeft je hond buiten dan zal hoogwaardige energie nodig hebben. Hieronder staat de verschillende voer samenstellingen ingedeeld in 4 categorieën.

Puppy voer

Duitse herder pup

Een puppy is volop in de groei en heeft andere voedingstoffen nodig dan een volwassen hond. Voornamelijk het eiwit gehalte is hoog en het voer is samengestelt dat makkelijker te verteren is. Hierdoor raakt de maag van de pup niet overbelast en worden de voedingstoffen opgenomen voor een goede opbouw van de botten en speren. Ook zitten er vaak meer vetten en vezels in het puppy voer zodat de pup in zijn groei goed op gewicht blijft. Doordat het eten licht verteerbaar is zal de Duitse herder pup ook meerdere keren per dag eten moeten krijgen.

De eerste 8 weken is de pup bij de fokker. Vanaf 2 maanden kan je de pup ongeveer 4 keer per dag te eten geven. Vanaf 4 maanden 3 keer per dag en vanaf ongeveer 6 maanden kan je overgaan naar 2 keer per dag. Let op dit verschilt per hond en ook hoe actief de hond is.

Het is dus belangrijk dat je blijft kijken naar je hond of hij er gezond uit ziet. Wordt hij een beetje dun geef hem dan tijdelijk een keer meer per dag te eten. Wordt hij te zwaar dan volstaat misschien 1 keer per dag minder te eten. De hoeveelheid die je per keer kan geven staat altijd op de verpakking van het product, houd je daaraan.

Zodra de pup heeft gegeten laat je hem even rusten zodat zijn maag het eten rustig kan verteren. onderneem bijvoorbeeld een uur na de maaltijd van je pup weer een activiteit met hem.

Kijk hier voor de Top 3 beste brokken voor een Duitse herder pup 2021!

Junior voer

Vanaf ongeveer 7 maanden kan je van puppy voer overstappen naar junior voer. Dit kan je geleidelijk doen door tijdelijk het puppy voer en het junior voer te mengen om vervolgens langzaam over te gaan naar enkel junior voer. Je zorgt hiervoor dat de maag niet plotseling wordt overbelast en hiervan klachten krijgt. De junior fase zal vaak blijven tot de hond 15 maanden of 24 maanden is. Tot die tijd kan je het junior 2 of 3 keer per dag blijven geven.

duitse herders eten uit voerbak

Als de hond 12 maanden bereikt is hij vaak in hoogte uitgegroeid, verwar dit alleen niet met volwassen. Het volwassen worden duurt bij een grote hond als de Duitse herder echt to 15 a 24 maanden. Het voedsel is hierop afgestemd zodat ook in deze fase er een optimale opname is van de voeding voor het ontwikkelen van de spieren en hersenen.

Wellicht vind je het ook interessant om te lezen welke voerbakken geschikt zijn voor een Duitse herder. lees dan het artikel: Voerbak voor een Duitse herder kopen?

Volwassen Duitse herder

Gemiddeld is een Duitse herder vanaf zijn 2de jaar volwassen. Vanaf die leeftijd kan je dus ook overstappen naar volwassen (adult) voer. Geef je hond 2 keer per dag te eten op vaste momenten van de dag. Bijvoorbeeld na de eerste keer uitlaten in de ochtend en na de laatste wandeling voor het slapen gaan in de avond.

In deze fase kan je ook goed kijken naar de voedingsbehoeftes van je herder. Is hij heel erg actief en verblijft hij buiten dan is waarschijnlijk hondenvoer met hoge energie waarde (high energie) een verstandige keus. Verblijft je hond binnen en is hij redelijk actief dan volstaat het reguliere adult voer.

Let ook hier weer goed op je hond. Wordt hij zwaarder geef hem dan wat minder, zie je dat hij dunner wordt geef hem dan wat meer. Het is erg belangrijk dat een volwassen hond op gewicht blijft en zeker niet te zwaar wordt. Als je hond te zwaar is dan worden zijn gewrichten extra belast en dat komt zijn gezondheid zoals heupdysplasie niet ten goede.

Kijk hier voor de top 5 beste hondenbrokken voor je Duitse herder van 2022

Senior voer

Als je Duitse herder ongeveer 7 a 8 jaar is dan heeft hij ongeveer 75% van zijn leven gehad en begint hij aan de senior fase. Je kan dan dus overstappen op senior voer. De stofwisseling van de oudere hond neemt vaak af en de honden worden vaak ook zelf minder actief. Om overgewicht te voorkomen zijn in dit voer zijn minder vetten aanwezig en zijn er vitamines aanwezig die de afbraak van vetten bevordert. Het is in elke levensfase belangrijk om op het gebit van je hond te letten maar in de senior fase vraagt dit extra aandacht. Kijk goed of er tanden versleten zijn en als dit het geval is raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Duitse herder voer

Een Duitse herder valt onder de grote honden. Het voer dat wordt aangeboden voor grote honden volstaat dan ook prima. Er is ook speciaal Duitse herder voer beschikbaar, de fabrikant speelt in op het proberen te voorkomen op de meest voorkomende gebreken bij Duitse herder door de voeding hierop aan te passen. Alleen of je Duitse herder een gebrek krijgt is voor een deel genetisch bepaald en een deel leefomstandigheden en of je dit met deze voeding kan voorkomen is niet bewezen. Het geven van dit ras specifiek voer is dus niet nodig maar kan ook zeker geen kwaad. Het is dus een afweging die iedereen zelf moet nemen.