Wil je een Duitse herder pup gaan kopen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Je bent van plan om een Duitse herder pupte gaan kopen! Dat is natuurlijk superleuk maar kan ook best spannend zijn. Want het kan soms een hele zoektocht worden. En waar let je op tijdens het zoeken? Vind je het ook soms lastig om overzicht te houden in alle informatie die je op internet kunt vinden?

We hebben hieronder dé 5 belangrijke punten bij de zoektocht naar een leuke en gezonde Duitse herder pup gezet!

Duitse herder pup

Bedenk eerst wat je met je Duitse herder pup wilt doen?

Wellicht heb je al helemaal duidelijk waarom je een Duitse herder pup wilt kopen. Wil je alleen een huishond of heb je een bepaald doel voor ogen met je hond? Een Duitse herder is namelijk intelligent en trouw maar ook een hond die graag fysiek en mentaal actief is. Denk ook aan verschillen binnen het ras zelf, bijvoorbeeld; kleur, vachtlengte langstokhaar of stokhaar, show of een werkhond. Een Duitse herder langhaar is geschikt voor een (zeer) actief gezin. Een Duitse herder korthaar heeft meer werklust en zal zich het beste thuisvoelen bij een baasje waarmee hij ” werk” doet. Dit kan natuurlijk ook recreatief zijn.

Bedenk een Duitse herder geschikt is voor je activiteitsdoel?

Duitse herder pup

Er zijn verschillende activiteiten waar een Duitse herder uitermate geschikt voor is:
– Speurwerk
– Pak werk
– Gehoorzaamheid
Natuurlijk zijn er ook nog vele andere hondensporten maar dit zijn de bekendste 3 voor Duitse herders. Dit kan je op allerlei niveaus uitvoeren dus of je net begint of al ervaring hebt, het kan allebei. Vaak zijn er hondenscholen in je eigen buurt te vinden.

Een Duitse herder pup zijn er zowel in korthaar als in langhaar te vinden. Maak hierin een keuze die het beste bij je past.

Als je een Duitse herder alleen wilt houden als huishond is dit misschien niet de beste keus om voor dit ras te kiezen. Een retriever is dan vaak een betere keus, al zijn dat ook honden die graag actief zijn. Maar een Duitse herder zal ongewenst gedrag gaan vertonen als je geen mentale en lichamelijk uitdaging geeft aan hem.
Als je twijfelt tussen een Duitse herder en een labrador lees dan het artikel: Een Duitse herder of Labrador retriever kopen?

Bezig zijn met je hond zorgt ervoor dat je een goede band opbouwt met je hond. Je hond zal beter onder appèl komen te staan en voldoende fysieke en mentale uitdaging krijgt om hierin voldoening in te vinden. Een tevreden hond is vaak een rustige en hond die mentaal in balans is. Maar train vooral met plezier!

Onderzoek de gezondheid van de ouders van de Duitse herder pup

Duitse herder pup

Niks is zo vervelend als je Duitse herder pup niet gezond blijkt te zijn. Helaas heeft de Duitse herder enkele gezondheidsproblemen. Denk aan problemen met de heupen, ellebogen en aantasting van ruggenmerg. Een degelijk onderzoek naar gezondheid van de voorouders is aanbevolen.

Er blijft natuurlijk altijd wel een klein risico op gezondheidsproblemen op latere leeftijd want sommige ziektes zijn door meerdere factoren bepalend. Zoals voeding en leefomstandigheden.

De gezondheidsuitslagen van de ouders van de pup zeggen al heel veel over de verwachten gezondheid van de pup. Vraag dit altijd op bij de fokker. Een goede fokker heeft deze gezondheidsuitslagen (heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogonderzoek, doofheidonderzoek etc.) al liggen omdat zij dit laten uitvoeren voordat ze overgaan tot het fokken van Duitse herder pups.

Zoek een professionele Duitse Herder fokker

De fokker is natuurlijk een belangrijke graadmeter voordat je een Duitse herder pup gaat kopen. Hoe gaat hij/zij met de herders om? Een fokker heeft meestal 1 ras waar hij of zij helemaal weg van is en hier dan ook alles van weet. De honden zijn dan vaak goed opgevoed en luisteren goed naar de fokker. De fokker heeft de Duitse Herder dus opgevoed tot sociale en lieve honden.

En hoe is de fokker naar jou toe? Is hij/zij open genoeg om ook de minpunten te benoemen of krijg je alleen maar positieve punten te horen? Een goede fokker zal ook vragen wat je van plan bent met de Duitse herder pup te gaan ondernemen, omdat zij weten dat dit ras graag actief bezig is en de fokker het beste wilt voor de hond. En verwijst de fokker zelf naar de gezondheidsuitslagen? Zo ja super! Als ze hier niet zelf naar verwijzen is het goed om dit extra aandachtig te bekijken. Daarnaast zegt de prijs ook vaak al “iets”. Als het puppy goedkoop wordt aangeboden, dan is er vaak iets niet in orde. Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook.

Een goede fokker zal ook in het bezit zijn van de stambomen van de ouders van de pup, vraag hier ook actief naar. Als de fokker geen stambomen heeft van de ouders van de pup maar wel een rashond aanbied dan is het goed om dit verder te onderzoeken. Een stamboom zegt namelijk dat het een rashond is, dit zegt niks over de gezondheid van de pup. Wil je meer weten over het zoeken van een Duitse herder fokker, lees dan dit artikel verder.

Reu of teefje

Als laatste punt neem je een reu (mannetje) of een teefje (vrouwtje). De lichamelijke verschillen tussen een mannetje en een vrouwtje zijn, een reu is vaak groter en zwaarder dan een teefje en dat een teefje 2 maal per jaar loops is. Een teefje is vaak wat aanhankelijker dan een reu en een reu is vaak wat zelfstandiger. Er zijn mensen die alleen teefjes of alleen reuen willen met een bepaalde redenen. Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. Het karakter is voor een deel genetisch bepaald maar ook een groot deel van de opvoeding bepaald het karakter van de hond. Kijk vooral bij je past en wat je zelf fijn vindt en je zal een leuke, gezonde Duitse herder pup vinden!

Lees hier de voor en nadelen van een reu en teefje nog een na!

Duitse herder pup

Ben je na het lezen van bovenstaande uitgekomen bij een lieve Duitse herder pup en ga je die kopen? Gefeliciteerd! Er volgt een hele leuke maar intensieve tijd. De pup moet worden opgevoed en gesocialiseerd. Lees hier hoe je de eerste weken een goede basis aanlegt.

Opvoeding van Duitse herder pup

Nu je een Duitse herder pup hebt gevonden gaat het opvoeden van je Duitse herder pup beginnen. Een spannende maar ook leuke tijd kan dit zijn als je weet wat je doet en waarom. Kennis over hoe je een pup opvoed is belangrijk zodat het opvoeden een leuke uitdaging wordt en geen frustrerende tijd. Zorg er dus voor dat je jezelf goed inleest methodes en technieken om gedragsveranderingen bij een herder te krijgen.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!