Een slimme keuze maken tussen de Duitse herder showlijn of werklijn zonder spijt achteraf?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Er wordt veel geschreven over Duitse herder showlijn of werklijn. Wat zijn de verschillende kenmerken en karaktereigenschappen tussen deze twee lijnen? Kan je beter gaan voor een Duitse herder uit een showlijn kiezen of past een werklijn beter bij je plannen? Hieronder zijn de karaktereigenschappen en kenmerken op een rij gezet met daarbij welke lijn het beste bij type mens of gezin past.

Kenmerken Duitse herder showlijn

Vaak is het meest opvallende kenmerk de aflopende rug van de showlijnhonden. Daarnaast zie je ze voornamelijk in de kleuren zwart met rood. Reuen zijn tussen de 60 en 65 cm hoog en bij een teef is dit tussen de 55 en 60 cm. Een reu weegt tussen de 30-40 kilo en een teef tussen de 22-32 kilo. De showlijnhonden worden soms nog wat groter en zijn vaak ook wat zwaarder dan deze standaarden.

Duitse herder

Karakter

De Duitse herder showlijnhonden staan bekend om hun wat mildere karakter. Ze zijn vaak minder fel en hebben een stabiel karakter. Daarnaast zijn ze intelligent, trouw, moedig en aanhankelijk. Hierdoor zijn ze goed in huishoudens met kinderen te houden. Ze hebben veel beweging nodig en ze vinden een mentale uitdaging ook erg fijn.

Geschikt voor?

De Duitse herder showlijn is uitermate geschikt om bij actieve mensen te wonen die graag met hun honden wandelen en spelen. Graag actief met hun hond bezig zijn. Dit kan een actief gezin zijn met- of zonder kinderen. Andere huisdieren is geen probleem. (dit moet in de socialisatieperiode wel worden aangeleerd.) Ondanks zijn mildere karakter moet de Duitse herder wel opgevoed worden en een goed leiderschap ervaren om als goede huishond door te gaan.

Kenmerken Duitse herder werklijn

Bij de werklijn is het meest opvallende kenmerk de rechte rug die de herders hebben. Ze vertegenwoordigen zich in alle voor Duitse herder bekende kleuren maar komen het meest voor in grauw of zwart voor. Ook hier zijn de reuen tussen 60 en 65 cm hoog en bij een teef is dit tussen de 55 en 60 cm. Een reu weegt tussen de 30-40 kilo en een teef tussen de 22-32 kilo. De werklijnhonden zijn vaak wat compacter en lichter dan de showlijnhonden.

Duitse herder spelen

Karakter

De Duitse herders uit de werklijn worden gefokt om een taak/werk uit te voeren, zoals politiewerk, reddingswerk of speurwerk. Ze hebben daardoor ook een grote werklust, ze MOETEN gewoon de gelegenheid hebben om te werken. Daarnaast zijn ze moedig, uitermate trouw, aanhankelijk, zeer intelligent en héél actief.

Geschikt voor?

De Duitse herder werklijn is zeer geschikt voor ervaren hondeneigenaren die (veel) ervaring hebben met het opvoeden en trainen van honden. Een werklijn hond zal vanzelfsprekend zich prima thuis voelen bij alle werkeenheden zoals politie, speur en reddingsdiensten. Maar ook bij eigenaren met- of zonder kinderen die zéér actief met hun hond zowel lichamelijke als mentale trainingen meerdere malen per week uit voeren, naast de dagelijkse bewegingsbehoeftes natuurlijk. Dit moet niet alleen in de opvoedingsperiode worden gedaan tijdens zijn hele leven.

Duitse herder

Opvoeden Duitse herder

Of je nu voor jou een showlijn, werklijn of een combinatie van show- en werklijn de perfecte Duitse herder is, een Duitse herder MOET worden opgevoed. Ze zijn grote en zeer intelligente honden die hoe dan ook van een lichamelijke en mentale uitdaging houden. Gun je hond en jezelf een voor jou perfecte Duitse herder door hem goed op te voeden. Hoe je de opvoeding tot een groot succes leidt staat in het boek: De perfecte Duitse herder. Je wilt toch niet achteraf spijt hebben dat je de opvoeding niet goed hebt aangepakt? Pak het goed aan want dat verdien jij maar zeker je Duitse herder! (En bevalt het boek niet? Dan krijg je je geld teug)

Opvoedboek Duitse herder

Combinatie Duitse herder werk- en showlijn

Als laatste is er ook nog de combinatie tussen de werk en showlijn. Hierover is moeilijk iets concreets te zeggen omdat er niet bepaalde eigenschappen van zowel karakter of lichaamsbouw worden nagestreefd. Hierdoor kan je beide kanten uitvallen of hiertussen. Kortom moeilijk te zeggen. Wat hierin erg belangrijk is om te kijken naar het lichaamsbouw en karakter van de ouder dieren, dit zegt het meest over hoe je pup zal worden!

zwarte duitse herder

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox! (check je ongewenste mailbox als je het niet direct binnen krijgt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *