Hoe oud wordt een Duitse herder?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Hoe oud een Duitse herder precies wordt is nooit van te voren met zekerheid te zeggen. Net als in een mensenleven speelt hierin een beetje geluk hebben ook een rol. Want waarom wordt de een ziek en de ander niet. Natuurlijk speelt hierin erfelijke gezondheid en een gezonde leefstijl hierin een rol. Lees hieronder verder over levensverwachting en wat gezondheid en levensstijl hier van invloed op hebben.

Gemiddelde levensverwachting van een Duitse herder

De meeste Duitse herders worden gemiddeld 10 jaar, er zijn natuurlijk uitschieters naar 12 à13 jaar. Ze vallen onder grote hondenrassen en deze honden hebben een kortere levensverwachting dan kleinere honden. Middelgrote honden zoals een Labrador worden ongeveer 10-12 jaar en kleine honden 14 -16 jaar. Globaal gaat de regel op, hoe groter de hond hoe korter de levensverwachting. Dit komt omdat grotere honden sneller oud worden dan kleinere honden.

Leefstijl

De leefstijl van de hond heeft veel invloed op de levensverwachting van de hond. Een actieve hond behoudt goede spiermassa wat ten goede komt voor zijn botstructuur. Zorg er dus voor dat ook de wat oudere hond in beweging blijft op een tempo dat de hond aankan. Ook een gezond gewicht is belangrijk voor de belasting van de botten. Als je hond een lange periode te zwaar is zal dit een negatief effect hebben op de botten van je hond. Zorg er dus altijd voor dat je hond een goed gezond gewicht heeft.

Gezondheid

We denken er liever niet aan maar je hond kan in zijn leven wel eens wat krijgen waarvoor je naar de dierenarts moet. Zo krijgt hij ieder geval jaar de nodige vaccinaties geven en wordt hij op zijn gezondheid gecheckt. De dierenartskosten kunnen dus best eens oplopen. Het is dan ook zeker aan te raden om je viervoeter te verzekeren met een honden verzekering. Je kan hierin kiezen in verschillende pakket, wil je alles gedekt hebben of wil je een deel vergoed hebben zodat je premiekosten lager zijn? Bereken hier je premie!

Deze vaccinaties zorgen ervoor dat je hond niet ziek wordt van besmettelijk ziektes zoals Parvo. Bij elke vaccinatie wordt er een kleine hoeveelheid antistoffen ingespoten die dan voor 1 jaar werken. Sommige vaccinatie werken wel 3 jaar. Neem dus ook altijd een dierenpaspoort mee waarin de dierenarts deze vaccinatie noteert en weet welke vaccinaties je hond moet krijgen bij een volgend bezoek.

Ook is het belangrijk je hond je hond 1 keer per kwartaal te ontwormen. Er zijn namelijk verschillende soorten wormen die je hond kan hebben en sommige zijn zelfs overdraagbaar naar mensen. Wormen geven vaak niet direct klachten maar kunnen wel op den duur klachten geven zoals diarree.

Vlooien en teken zijn niet direct een gezondheidsgevaar voor de hond maar dit kan wel lichamelijke klachten geven zoals als jeuk. Extreme jeuk kan zelfs hotspot veroorzaken. Voorkom dat je Duitse herder vlooien en teken krijgt door hem 1 maal per 4 à 6 weken hiervoor te behandelen met pipet of tabletten.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

Het gebit van je ouder wordende Duitse herder

Als je Duitse herder ouder wordt dan gaat het gebit van je hond ook achteruit. Let hier goed op bij je ouder wordende hond. Geef hem regelmatig een pezen bot zodat zijn tanden worden schoon geschraapt. Let goed op als hij eet, gaat dat makkelijk of heeft hij moeite met eten of eet hij minder. Dit zijn dan aanwijzigingen om naar de dierenarts te gaan om het gebit na te laten kijken.

Invloed van erfelijkheid op de leeftijd van een Duitse herder

De invloed van erfelijke belasting op de gezondheid en daarmee de leeftijd van je Duitse herder is erg groot. Natuurlijk is dit niet een garantie maar dit heeft er zeker veel invloed op. Bij het aanschaffen van een pup is het dus belangrijk te kijken naar de gezondheidsverklaring van de ouders van de pup, lees hier meer over in het artikel Waar let je op als je op zoek bent naar Duitse herder pup?

Wist je dat je een ouder wordende Duitse herder beter meerdere keren per dag kunt eten geven?

Iedereen wilt natuurlijk goede voeding geven aan zijn hond maar wat is nu goede voeding? Goede voeding is voeding die aangepast is op de grootte van de hond en op de leeftijd van je hond. Er zijn heel veel verschillende merken hondenvoer, een bekend merk zoals Royal Canin volstaat prima maar ook speciaal afgestemd voer op de Duitse herder is prima. Geef je Duitse herder ook meerdere keren per dag kleine portie eten. Hierdoor kan het eten beter worden verteerd.

Wellicht ook interssant voor jou