Wat kost een Duitse herder pup?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Geld


Wat een Duitse herder pup precies kost is afhankelijk van de fokker meestal ligt de prijs tussen de 900 en 1700 euro. 900 euro is veel geld. Waarom vragen de fokkers zo veel geld en kan dat niet goedkoper? Dit zijn vast vragen die je jezelf stelt. En waarom zit er zo een groot verschil tussen die 900 en 1700 euro? In onderstaand artikel gaan we uit van stamboom honden en bekijken we de opbouw van de kosten van een Duitse herder pup specifieker.

Passende dekreu zoeken

DNA

Het kost de fokker doorgaans veel tijd en energie om dekreu te vinden die past bij zijn/haar teefje. Ze letten dan ook op karakter en behaalde resultaten op wedstrijden ed. Ook is het belangrijk dat de fokker kijkt naar welk type Duitse herder hij wilt hebben. Wilt hij een Duitse herder stokhaar of een Duitse herder langstokhaar?

De gen kortstokhaar is dominant over de langstokhaar. Elke hond heeft in zijn DNA 2 genen geërfd die de lengte van het haar bepalen, 1 van de vader en 1 van de moeder. Dit is weliswaar vereenvoudigd maar hier komt het basaal wel op neer.

Alleen de combinatie LSH/LSH geeft een langstokhaar. Een combinatie, dus SH/LSH zal resulteren in een stokhaar.

Combinaties xTeefje – LSH/LSHTeefje – SH/SHTeefje -SH/LSH
Dekreu – LSH/LSH LSH/LSH SH/LSHSH/LSH of LSH/LSH
Dekreu – SH/SHSH/LSHSH/SHSH/SH
Dekreu – SH/LSHLSH/LSH of SH/LSHSH/SH of SH/LSHSH/SH of SH/LSH of LSH/LSH
Gen: Langstokhaar = LSH
Gen: Stokhaar = SH

Alleen de puppy’s in het dikgedrukt genen zullen een langstokhaar zijn. Ditzelfde wordt gedaan met de kleuren van de hond. Hierin zijn ook vele combinaties mogelijk.

Duitse herder met roos

Dekkingskosten

De fokker is meestal in het bezit van de moederhond en puppies. Soms heeft de fokker ook de vaderhond in bezit maar dat is lang niet het geval. De dekking van de vader moet dan door de fokker worden ingekocht. De kosten van een dekreu verschilt nogal maar doorgaan wordt hier 750 tot 1000 voor gevraagd.

Er worden verder afspraken gemaakt over.

  • Wat doen we als de dekking niet is geslaagd? De moederhond is niet drachtig geworden na de dekking
  • Moet de vaderhond aanwezig zijn als er potentiële kopers zijn bij de puppy’s?
  • En wat doen we als er weinig puppy’s is het nest zijn. Een nest telt 3 tot 9 puppy’s per worp. Waarbij 4 of minder gezien wordt als weinig.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

Kosten van eerste weken van Duitse herder puppy

Als de puppy’s eenmaal zijn geboren moeten de puppy’s 4 keer worden ontwormd, met 2, 4, 6 en 8 weken. De Duitse herder puppy’s worden ook door de dierenarts gecontroleerd op hun gezondheid. Ze worden gevaccineerd rond de 6 weken en gechipt. Dit kost tussen de 55 en 80 euro per pup exclusief de kosten van het consult van de dierenarts.

De pup zal de eerste weken alleen moedermelk drinken maar zal daarna overgaan tot pap en brokken.

Gezondheidsverklaringen van beide ouderdieren

Voordat een goede fokker overgaat tot het fokken met een teef en reu zal hij eerst een gezondheidscheck laten doen bij beide ouderdieren. De gezondheid van de aankomende ouders moeten namelijk aantonen dat ze gezonde genen doorgeven aan de puppy’s zodat er geen tot nauwelijks erfelijk belaste ziektes worden overgedragen. Dit is belangrijk voor de gezondheid van je pup. 

De fokkers proberen hiermee ziektes of aandoeningen uit te sluiten maar dit kan nooit 100% sommige aandoeningen worden niet zichtbaar doorgegeven of zijn binnen de gestelde normen. Maar er zijn ook omgeving of leefstijl gebonden aandoeningen. Lees hierover meer in het artikel “Hoe oud wordt een Duitse herder?” Zo een gezondheidsverklaring bevat resultaten van heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogonderzoek, doofheidsonderzoek.

Duitse herder stokhaar of Duitse herder langstokhaar

Zoals je al gelezen hebt resulteren de meeste combinatie op stokhaar puppy’s. Op dit moment is er de meeste vraag naar langstokhaar puppy’s. Door deze 2 factoren is de prijs van een langstokhaar hoger dan die van een stokhaar. Je betaalt nu voor een langstokhaar tussen de 1500-1700 euro en voor de stokhaar puppy’s betaal je tussen de 900-1200 euro.

Als je nog meer nog meer over dit onderwerp lees dan ook eens het Handboek voor Duitse herders.

De eerste 12 maanden van je Duitse herder!

Deze gids geven wij GRATIS weg. Vul je naam en mail adres in en ontvang de gids direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *